Vučić: Fina je ponuda da priznamo nezavisnost Kosovo, ali šta možete da nam ponudite…

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je razgovore sa predstavnicima Kosova 3. i 4. Septembra u Washingtonu, ali i sa predstavnicima Republike Srpske u srijedu. On je iznio nekoliko veoma zanimljivih informacija i stavova koji se odnose i na našu zemlju.

Govoreći o predstojećem sastanku sa liderima Kosova u Washingtonu, Vučić je najavio i mogućnost da se na razgovorima pojavi američki predsjednik Donald Trump, ukoliko Beograd i Priština nešto postignu.

“Ne idete na piknik i lake razgovore. Bit će teško. Albanci neće razgovarati o ekonomiji, to njih uopće ne zanima. Nama nije problem da pričamo o bilo čemu, ali je pitanje šta možete da nam ponudite. Fina je ponuda da priznamo nezavisnost Kosovo, a da dobijemo podršku za eurooatlantske integracije, ali ne hvala. Izađite s nečim ozbiljnijim i s nečim o čemu možemo odgovarati”, rekao je Vučić.

A da li je status Republike Srpske ponuda koju bi Srbija mogla da prihvati u zamjenu za priznanje Kosova? Upravo se o tome ovih dana dosta govori. SDA je žestoko reagirala nakon što je Aleksandar Vučić izjavio da je dobio neke dokumente iz RS-a koje bi mogao koristiti u razgovorima u Washingtonu.

“Koordinirano djelovanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa vlastima RS-a u svrhu povezivanja statusa Kosova sa entitetom RS, u aktuelnim pregovorima Srbije i Kosova, predstavlja nastavak agresije na Bosnu i Hercegovinu, s ciljem ugrožavanja njene cjelovitosti. O tome svjedoče posljednje izjave Milorada Dodika koji je kazao da je s Vučićem u Banjoj Luci imao sastanak o ‘statusu RS’, te da su se dogovorili da vlasti RS-a upute dokumentaciju o tome, što nedvosmisleno potvrđuje da Vučić, nasuprot deklarativno korektne i pomirljive, iza kulisa vodi dvoličnu i agresivnu politiku sa teritorijalnim pretenzijama prema BiH”, navoli su iz SDA.

Vučić je na ove optužbe SDA reagirao na ustaljen način.

“Da li su slušali tajne razgovore, to bi bio ozbiljan prekršaj, ali ni u njima to nisu mogli da čuju. Meni je Dodik rekao da ima određene ideje i ja sam rekao da dobro razmisle i da, ukoliko očekuju nešto od Srbije, tako nešto pošalju na uvid. Naravno da ću uvijek da pročitam i sarađujem sa Republikom Srpskom… Političko rukovodstvo Bošnjaka na silu pokušavaju od prijatelja da prave neprijatelje, a to je velika greška, ja im neću biti nikada neprijatelj. Oni za te tvrdnje nemaju dokaz, niti znaju kakva je i kakva će biti moja reakcija u srijedu (kada stižu Dodik, Cvijanović i Višković). Nikome nisam govorio šta mislim o svemu tome, nikada nisam govorio o integritetu BiH”, rekao je Vučić.

Mediji u Srbiji su počeli objavljivati veoma zanimljiva saznanja o najavljenim pregovorima Kosova i Srbije u Washingtonu, odnosno o statusu Republike Srpske u tim pregovorima.

Veća autonomija Republike Srpske „na stolu“ u Washingtonu

Garancije za očuvanje Republike Srpske i davanje veće autonomije tom entitetu unutar Bosne i Hercegovine biće jedna od tema sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Bijeloj kući, zakazanog za drugi septembar, kažu za Danas nezvanično predstavnici diplomatskih krugova.

„Pojedini krugovi bliski Trampu vide RS i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika kao branu islamskom fundamentalizmu, pa su spremni da razgovaraju i o većoj autonomiji RS u okviru rješavanja kosovskog pitanja i spremni su da saslušaju šta će o tome reći Vučić prilikom predstojećeg sastanka sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem u Bijeloj kući“, ističu izvori Danasa.

O većoj autonomiji RS govorio je u nedavnom intervjuu za Radio Slobodna Evropa Milorad Dodik. On je istakao: „Spremni smo da se BiH sačuva kao država, ali tražimo više autonomije.“

“Ja mislim da Republika Srpska sa većim stepenom svoje samostalnosti u okviru Bosne i Hercegovine ne bi trebala da ikom bude problem i da u tom pogledu Republika Srpska ne bi tražila nikakvo drugo rješenje. Dejton je tu bio korektan, nekoliko zajedničkih stvari – dogovorena spoljna politika i neki drugi elementi koji su vezani za međunarodni nastup, mogu”, kazao je Dodik.

Hvala ko podijeli!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*