Ali Hasan odlučio ostati u Bihaću: Volim Bosnu, volim raditi i pomagati ljudima

Uporna ljetna kiša nije poštedjela ni migrante smještene u kampu Lipa kod Bihaća. Tu je trenutno smješteno njih 650, uglavnom iz Pakistana. Svi su oni samo u prolazu kroz ovaj kamp. Zadrže se dva ili tri dana kako bi skupili snagu za sljedeći pokušaj prelaksa granice. No, Pakistanac Ali Hasan više o tome ne razmišlja. Nakon sedam godina boravka u BiH, odlučio je tražiti azil i ovdje ostati. Naučio je i jezik. Od nekadašnjeg korisnika usluga prihvatnog centra, danas je neko ko pomaže unesrećenim migrantima.

Papilomi su prvi znakovi parazita, riješite ih se jednostavnim načinom

Trajno normalizira krvni pritisak, vidljivi rezultati samo za dva dana!

Prepustite prirodi da vaš krvni pritisak održava stabilnim (Garantirano!)

“Ja volim ovako, ja volim Bosnu, i zato učim taj jezik. Ja volim raditi i pomagati ljudima. Ja ovdje radim. Ne treba plata, nije problem. Ja samo pomažem ljudima. Živim u Ribiću. Meni tamo Crveni križ dao kuću i meni dobro”, rekao je Ali Hasan za N1.

Nakon 40 pokušaja vraća se u Indiju

Za razliku od Alija, koji želi ostati, neki su migranti, su riješeni vratiti se u domovinu. Nakon 40 pokušaja, naš sugovornik, više nema odakle crpiti snagu, ali i novac.

“Sada se vraćam u Indiju. Zato što svaki put kada pokušam preći granicu, izgubim 100 eura. Do sada sam izgubio 4.000 eura”, rekao je migrant iz Indije.

Velika većina, ipak, i dalje ne gubi nadu.

“Osam put sam pokušao preći granicu i osam puta sam vraćen u BiH. Želim otići u Italiju”, rekao je Ali iz Pakistana.

A kada se vrate iz “gamea” potrebna im je medicinska pomoć. Za njih je zadužena ekipa Crvenog križa.

“Kada pokušavaju da pređu granicu, dešava da ne vode računa o higijeni. Kada dođu kod nas, dolaze sa raznim povredama, ali sa raznim kožnim oboljenjima”, kazala je Emina Žunić iz CK USK.

U kampovima 3.700 migranata

Broj ilegalnih migranata je sa skoro 30.000 koliko ih je bilo 2019. godine, umanjen za duplo prošle godine. Trenutno ih je u kampvima skoro 3.700, ali tome treba dodati minimalno 1.500 neevidentiranih.

Izvor:
N1

Hvala ko podijeli!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*