Muderrisova potresna priča sa hadža o Nuri Bajramović, majci četiri šehida

.

Nezim Halilović Muderris objavio je na svom Facebook profilu veoma potresno svjedočenje sa ovogodišnjeg putovanja na hadž. Muderris je opisao susret sa Nurom Bajramović,majkom kojoj su u genocidu u Srebrenici ubijena tri sina i muž.

“Hadžinica Nura, poželjela je puno svoje Bajramoviće, svoju Srebrenicu i svoju domovinu, jer tamo u Potočarima su njena dva sina šehida i suprug šehid, ali na poznatoj lokaciji je i njen treći sin šehid Alija, pa je nekako rahatnija kada zna da su oni tu, u njenoj blizini i da je njihove plemenite duše zijarete i na javi i snu. Ona priča sa njima danima i heftama dok se neko ne sjeti da je zijareti. Kažem joj: “Hadžinice, ti si moja Žepka, pa moremo li se uslikati nas dvoje?”. Reče: “E vala, red bi bio!”. Nakon što se uslikasmo pogledah u njeno nurli lice, a ona uzdahnu i reče: “Sama sam. Nemam nikoga živa. Išla sam kroz šume sa djecom i oteše mi četnici dva sina i zaklaše na dva mjesta… Ali svi ste vi moji. I svako ko me obiđe je moje dijete!”. Umjesto da njoj poteku suze, potekoše moje, i ne rekoh joj ama baš ništa.

Htjedoh joj ponijeti ručnu torbu do autobusa, ali me preduhitri Mehmedalija ef. Čandić. I hvala mu, jer bi mi bilo neprijatno plakati pred hadžijama, kojima u tom trenutku ne bih mogao objasniti razlog mojih suza. Odoh na drugu stranu, gdje nema ljudi da se mogu rahat isplakati.
Možda su njene suze, ali samo na kratko presušiše, a samo Allah zna kolika je rijeka suza potekla iz njenih očiju koje su ove godine gledale Kabu”, napisao je Nezim Halilović MUderris.

Hvala ko podijeli!

.

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

shares