Za četiri godine u ratu osam bodova pri penzionisanju

.

Za svaku godinu provedenu u ratu umjesto dosadašnjih pola boda dobiti bod

.

Tek što je prošla godina od donošenja novog Zakona o penziono-invalidskom osiguranju, federalna Vlada odlučila je izmijeniti neke od ključnih članaka, piše Večernji list.

Prijedlog o tome Vladi je dostavilo Ministarstvo rada i socijalne politike. Ono što je najzanimljivije jest da izmjene Zakona obuhvaćaju članak koji se odnosi na ratni staž.

Naime, stari Zakon o PIO omogućavao je zaposlenim borcima da odu u penziju s 40 godina staža bez obzira na godine života. Prema sadašnjem zakonu, Zavod PIO nema obavezu računati u staž godine za koje nisu uplaćivani doprinosi, a to je slučaj i s vojnim stažom.

Tako se borcima, prema zakonu, računa pola boda po godini provedenoj u ratu. Procjena udruženja boraca jest da je time obezvrijeđeno njihovo učešće u ratu. Nadležni su uvažili ovaj stav i predvidjeli povećanje s pola na jedan bod za ratni staž.

Kako se svaka godina učešća u ratu dvostruko boduje, po tome će neko ko je bio u ratu četiri godine, ako se izmjene prihvate, imati osam bodova, što će značajno povećati njegovu penziju. Da će izmjenama borcima, uz ranije utvrđeno udvostručavanje ratnog staža, za svaku godinu provedenu u ratu umjesto dosadašnjih pola boda dobiti bod, potvrdio je za Faktor Zijad Krnjić, direktor Zavoda PIO, a izmjene su upućene Vladi FBiH.

– Zajedno s Federalnim ministarstvom rada usaglasili smo izmjene Zakona o PIO u nekim segmentima. Uglavnom, bit će uklonjena ta nepravda prema borcima pa će svaka godina ratnog staža nositi ubuduće po jedan bod, a ne kao do sada pola boda. Kao što je poznato, borcima je udvostručen ratni staž pa, primjera radi, onaj ko je proveo tri godine u odbrani zemlje, imat će šest godina posebnog staža, odnosno šest bodova pri penzionisanju. Zasigurno da će biti onih kojima će to bodovanje povećati prosjek za penziju – kazao je Krnjić za Faktor.

Zatražena je i izmjena članka 116. kojim je određeno da svi koji su otišli u penziju sa 65 godina života ili 40 godina staža ne mogu više raditi i primati penziju. Naime, zbog te odredbe jedan broj penzionera koji su prije novog zakona imali i penziju i bili u radnom odnosu morao je birati hoće li je zamrznuti ili će prestati raditi. Krnjić je objasnio da se tu još ništa nije promijenilo jer se čeka presuda Ustavnog suda FBiH.

– Potpredsjednik FBiH Milan Dunović pokrenuo je prije izvjesnog vremena zahtjev za ocjenu ustavnosti jer smatra kako nije u redu da penzioneri gube pravo na penziju ako se nakon penzionisanja zaposle. Sada čekamo šta će reći Ustavni sud FBiH – rekao je Krnjić.

Ranije su se spominjale i izmjene članka koji kaže da će onima koji odu u penziju prije nego skupe 40 godina staža primanja biti umanjena za 4% za svaku godinu koja nedostaje ako neko ranije ode u penziju. S obzirom na to da su ti “penali” dosta visoki, pokrenute su inicijative da se to smanji. Krnjić je potvrdio da ti “penali” ostaju.

– Bit reforme i jest odlazak u penziju po ispunjenju uvjeta. Ako neko ode u penziju prije napunjenih 65 godina života, za svaku godinu ranijeg odlaska u penziju broj bodova će se umanjivati za 4%, odnosno za 0,33% za svaki mjesec ranijeg odlaska u penziju. Uglavnom, izmjene Zakona o PIO su načinjene i sada su na Vladi FBiH, vidjet ćemo kako će se izjasniti, odnosno Parlament FBiH – rekao je Krnjić.

Hvala ko podijeli!

.

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

>
Facebook
shares