NUDŽEJMA SOFTIĆ, KĆI KOJA SE IZBORILA ZA BABINU SLOBODU: Sad imamo i papir da je nevin držan u zatvoru

Nudžejma Softić, Facebook:

Tužbu protiv Bosne i Hercegovine Evropskom sudu za ljudska prava pisali smo još dok sam ja bila na fakultetu i polagala 100.000 ispita u jednoj sedmici i dok je babo (Imad al Husin – ABU HAMZA, branilac iz redova Armije RBiH – op.urednika) bio u Imigracionom centru, ni kriv ni dužan, sedam i po godina, jer je neko napisao procjenu bez ikakvih dokaza da je prijetnja po nacionalnu sigurnost BiH.

Ja sam je pisala na osnovu pet tomova koje smo napravili od babinih dokumenata. Noću sjedila i kucala tužbu, danju učila za ispite. Pola stvari nisam mogla sama dovršiti jer je babin rukopis loš pa sam s njim na telefonu ili tokom posjete tabirila šta nisam znala sama. Advokati su dodali članove zakona i to uobličili. Kasnije smo je kako su se stvari razvijale mijenjali i dopunjavali.

I nije mi se pisalo – radije bih da sam imala bezbrižne studentske dane, radije bih da sam izlazila, radije bih da sam trenirala, ali nisam. Uslovi su bili drugačiji. Pred očima starijoj sestri i meni bila bolesna mama mlađa braća i sestra koja je povraćala kad je babo uhapšen.

loading...

DANAS smo dobili presudu da su mu tokom dvije godine pritvora u ovoj instituciji prekršena ljudska prava. I dobili odštetu od 9000 €. Nije puno novca, ali jeste golemo imati zapisano da ti je država prekršila ljudska prava. I potvrda jednog svjedočanstva. I neka satisfakcija za težak životni period koji su prouzrokovali ljudi.

loading...

Ne moram spominjati da smo bili u jako teškim situacijama kad nam se u školama nije baš vjerovalo da nam babo nije kriv a toliko dugo u zatvoru. Sad imamo i papir za to – makar retroaktivno.

Hvala Bogu. <3

P.S. Sve ispite u toj sedmici položila sam ocjenom 10.

Hvala ko podijeli!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*