Nisu pred zakonom svi isti: Himzi i Ćamilu suspenzija, Radenku, Jozi i Miroslavu posao i “debela plaća”

I nije samo Perić obavljao revnosno dužnost, iako je optužen i suđeno mu za ratne zločine. Tu je i Radenko Stanić, pomoćnik ministra sigurnosti BiH. Uz načelnika Vlasenice Miroslava Kraljevića optužen je za zločine u Vlasenici. No, Draganu Mektiću, niti Agenciji za državnu službu BiH, ni na pamet nije palo, da Stanića suspenduju, a Kraljević nastavlja da iz udobne načelničke fotelje “svijetla obraza” gledajući žrtvama u lice vodi općinu Vlasenica

Početkom aprila ove godine, sa dužnosti koje su obavljali u MUP-u Kantona Sarajevo suspendovani su Himzo Selimović i Ćamil Ramić. Razlog – početak suđenja na Sudu BiH za ratne zločine koje su, kako ih optužnica tereti, navodno počinili na području Višegrada i Goražda, nad ratnim zarobljenicima pripadnicima Vojske RS-a.

U decembru 2016. godine Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Joze Perića, šefa odsjeka za sigurnost i kontraobavještajne poslove u Sektoru za obavještajno-sigurnosne poslove MOBiH.

Prema navodima optužnice, Perić je u svojstvu pripadnika Ureda nacionalne sigurnosti – ispostava Livno, Odjela unutrašnjih poslova tzv. Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, na području općine Livno, počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti. On se teretio za mučenje, zlostavljanje i nečovječno postupanje prema žrtvama bošnjačke nacionalnosti.

Perić, koji obavlja iznimno kompleksne i osjetljive poslove u MOBiH, nikada nije bio ni dana suspendovan sa dužnosti. MOBiH je lopticu odgovornosti prebacivao Agenciji za državnu službu BiH, ali javno izjašnjenje i jednih i drugih je izostalo.

Baš kao što su žrtve zločina iz Livna i sumnjale, zbog činjenice da je Sud BiH Perićev predmet prebacio na kantonalni livanjski sud, te da slovi za čovjeka od povjerenja Dragana Čovića, on je u martu prošle godine prvostepenom presudom oslobođen krivice.

I nije samo Perić obavljao revnosno dužnost, iako je optužen i suđeno mu za ratne zločine.

Tu je i Radenko Stanić, pomoćnik ministra sigurnosti BiH. Uz načelnika Vlasenice Miroslava Kraljevića optužen je za zločine u Vlasenici. No, Draganu Mektiću, niti Agenciji za državnu službu BiH, ni na pamet nije palo da Stanića suspenduju, a Kraljević nastavlja da iz udobne načelničke fotelje “svijetla obraza” gledajući žrtvama u lice vodi općinu Vlasenica.

Izvor:  Faktor

Hvala ko podijeli!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*