Kako je kuvajtski mislilac prije dvadesetak godina predvidio ono što se događa danas na Bliskom istoku

Piše: Abdullah Nasup

 

Agresivni obračun saudijskog prijestolonasljednika Muhammeda ibn Selmana sa vjerskim nasljeđem i tradicijskim vrijednostima koje baštini saudijski narod predstavlja iznenađenje za mnoge analitičare. Po mnogima je to nagli zaokret koji nisu u stanju objasniti ili ga objašnjavaju ekonomskim razlozima.
No, kuvajtski mislilac i stručnjak za međunarodnu politiku i odnose, dr. Abdullah Alnefisi smatra da je na sceni smišljeno razaranje islamskog identiteta zaljevskih Arapa kako bi se ti narodi potčinili američkoj i cionističkoj volji. Abdullah Alnefisi u programu „Bi la hudud“ katarske televizije al-Jazeera, kazao je: „Amerikanci danas žele dvije stvari u Zaljevu: prva je potpuno razbijanje islamskog sentimenta na Arapskom poluostrvu, a druga je rekonstrukcija zaljevskih društava i Arapskog poluostrva, jer Amerikanci dolaze ovdje s namjerom da ostanu.
Ali, to je samo uvod u dolazak Izraelaca i drugih u ovo područje. Islamski sentiment im je temeljna prepreka, zato postoji američka strategija za njegovo razbijanje – potpuno razbijanje –, svejedno da li je oličen u „ustavnom pokretu“ (islamska stranka u Kuvajtu) ili selefijama ili drugim islamskim organizacijama. Mislim da će se u narednom periodu u Zaljevu i Arapskom poluostrvu sve više stezati obruč oko svih islamski orjentiranih grupa, bez obzira na njihovu ideološku pozadinu i stremljenja.“ Ono zbog čega ova izjava fascinira i plijeni pažnju je činjenica da je Alnefisi ove riječi izgovorio prije gotovo dvadeset godina. Naime, spomenuta emisija iz koje je preuzet citat, emitirana je na televiziji Al-Jazeera davne 1999. godine.
Dr. Abdullah Alnefisi rođen je 1945. godine, političke odnose doktorirao je na univerzitetu Cambridge. Bio je dugogodišnji profesor na kuvajtskom univerzitetu. Kao gostujući profesior predavao je na univerzitetima Cambridge, Harvard, Stanford, Exeter i drugim.

Hvala ko podijeli!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*