Kako su velikosrbi prijetili smrću velikom bosanskom književniku Maku Dizdaru: Anonimno pismo iz 1970. godine

Gorčin Dizdar, direktor Fondacije “Mak Dizdar” i unuk velikog Maka Dizdara, na svom Facebook profilu objavio je anonimno prijeteće pismo iz 1970. godine, adresirano na njegovog djeda, u kojem mu autori, potpisani kao “tvoji prijatelji! otvoreno prijete smrću.

Da Makovu smrt prate brojne nepoznanice i dileme upozoravao je ranije i Makov sin, Majo Dizdar, koji već neko vrijeme piše knjigu u kojoj će iznijeti neoborive dokaze o tome. Dokazat će da je protiv Maka radila ogromna političko – obavještajna mašinerija, o kojoj nije imao pojma, a sve se dešavalo u vrijeme kada je Bosna iz Beograda i iz Srpske akademije nauka i umjetnosti, ali i iz podzemnih političkih i vojnih krugova, ponovo bila planirana za nestanak.

Zato je, prije fizičke agresije na Bosnu i Hercegovinu, između ostalih trebalo maknuti Maka, čovjeka koji je bio na putu da zabetonira jedan od četiri noseća stuba Bosne, onaj koji dokazuje i jasno imenuje njeno kulturno-historijsko naslijeđe. Anonimno pismo se čuva u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Hvala ko podijeli!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*