Skandalozno: Kemal Delalić poziva na miniranje mezara Alije Izetbegovića

Kemal Delalić je pravo ime konceptualnog umjetnika Dede Putra iz Cazina, koji ima adresu u njemačkom Ulmu. “Fadile, oprostite”, “Potkuj me, care”, “Da te nije, Angela” neki su od njegovih muzičkih radova. Nakon što se upoznate sa njegovim ironičnim prepjevima, jasno je da nedostatak umjetničkog dara pokušava nadomjestiti prenaglašenim pesimizmom, malicioznošću i neskrivenom mržnjom prema zemlji u kojoj je rođen. Koliko je sam životno sposoban i odgovoran za vlastitu stagnaciju, priznao je i sam rekavši da je napustio BiH jer “nije više mogao čekati”. Dakle, Delalić nije ništa radio u životu već je čekao.

Na Dan državnosti BiH on je na svom Facebook profilu iznio zaista šokantnu prijetnju koju ćemo cenzurirati u jednom dijelu zbog neprimjerene vulgarnosti:

– Cijelo jutro razmišljam šta napisati povodom Dana državnosti ku**eve države Bosne i Hercegovine. Države gdje pola stanovništva uopće ne slavi taj datum. Dok na teritoriji ovih koji slave, uredno vežu bolesnu djecu za radijatore. Zaronivši duboko u svoje patriotsko srce, pritom upitavši ga šta bi to bilo najprikladnije napisati. Dobih odgovor u jednoj kratkoj rečenici: “Odi i baci bombu na mezarluk Alije Izetbegovića”, iskren je bio Delelić.

Vidljivo je da je Dede Putra svoju pomahnitalu ideju postavio tako da govori u svoje ime, ali svjesno to predlaže kao rješenje svima onima koji su u sličnim promišljanjima. Umjesto da im sugerira rad, istrajnost, obrazovanje pa i zdravu dozu pravilno usmjerenog buntovništva, umjetnik predlaže terorizam. I to onaj bizarni, na mjestu gdje su ukopani šehidi.

Ako je ijedna Delalićeva kritika utemeljena, onda je to ona o nefunkcionalnosti i sporosti države i njenih sistema. Jer da je u nekim drugim zemljama ovo rekao, već bi bio ispitan u policiji i ozbiljno upozoren, a moguće i duže vrijeme pritvoren zbog najave terorističkog čina. Sistem bi to uradio kako bi zaštitio druge od Delalića, ali i nega od veterana odbrane koji ne bi mogli biti mirni nakon najava skrnavljenja šehidskog mezarja i mjesta gdje je ukopan čovjek najzaslužniji za nezavisnost i opstojnost njihove države. Umjesto ovoga, Delalić će dobiti dodatne poene kod nekih medija koji će mu davati prostor da ispoljava svoju ‘umjetnost’, piše Deblokada.

Hvala ko podijeli!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*