Kongres izglasao opoziv Trumpa, šta slijedi?

Nakon što je Kongres tokom noći izglasao opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpa, proces opoziva predsjednika se seli na suđenje u američkom Senatu.

Proces koji je započeo juče odvijat će se u pet faza koje bi mogle potrajati nekoliko mjeseci. Nakon što je izglasan opoziv Trumpa nakon jako duge sjednice, završene su tri faze, a sljedeće će teći ovako:

Faza 4 – Senat SAD u punom sastavu u ulozi porote uz predsjedavanje predsjednika Vrhvnog suda SAD John G. Robertsa Jr. počinje proces suđenja. Predsjednik SAD će biti pozvan da se izjasni po optužnici, ukoliko se ne pojavi smatrat će se da se izjasnio da nije kriv. Senat će za potrebe suđenja imenovati menadžere koji je će zastupati proces u ime Senata, dok će predsjednik imati priliku da ima svoje branioce prisutne kako bi zastupali njegove interese. Obje strane će imati pravo da pozivaju i unakrsno ispituju svjedoke.

Faza 5 – Senat SAD nakon obavljenog suđenja iza zatvorenih vrata donosi presudu u slučaju protiv predsjednika SAD, ali na javnom zasjedanju i uz javno glasanje donosi konačnu odluku. Odluka može biti da je predsjednik počinio “izdaju, podmićivanju ili drugi veliki zločin i prekršaj” što će značiti da će predsjednik biti udaljen iz ureda i njegovo će mjesto zauzeti aktuelni potpredsjednik SAD. Druga odluka može biti da predsjednik nije počinio nijedan od navedenih zločina te da ostaje u uredu do kraja mandata. Za osudu predsjednika biće potrebna 67 glasova senatora odnosno 2/3 svih senatora od kojih je trenutno 53 Republikanca, 45 Demokrata i 2 nezavisna senatora.

U prethodna tri slučaja u kojima je proveden proces opoziva predsjednika SAD nijedan predsjednik nije uklonjen iz ureda. Andrew Johnson koji se na procesu našao 1868. je za samo jedan glas preživio i ostao na poziciji predsjednika rezultat glasanja je bio 35-19 u korist uklanjanja predsjednika, Richard Nixon je prije početka procesa u Seantu 1974. godine podnio ostavku i time izbjegao sučeljavanje sa zakonodavcima, dok je Bill Clinton 1999. godine bio osuđen u Zastupničkom domu, ali ne i u Senatu koji nije došao ni blizu 2/3 neophodnih glasova.

Podsjetimo, Predstavnički dom američkog Kongresa večeras je izglasao opoziv aktuelnog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Hvala ko podijeli!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*