Majka iz BiH potrošila desetine hiljada maraka novca namijenjenog za kćerkine operacije

Akcija prikupljanja novca za oboljelu Sunčicu Ivanković bila je lažna, potvrđeno je iz kompanije Elite Medical iz Beograda koja organizuje putovanja u bolnice u Rusiji, Njemačkoj i Turskoj. Djevojčica jeste bolesna, ali novac nije uplaćen za njeno liječenje.Prevara je uočena nakon što se Milica Tadić-Ivanković prestala javljati humanitarnim organizacijama jer su je zamolili da pošalje fotografije iz bolnice kako bi dokazala da je bila u Rusiji. Sve do momenta kada je trebala krenuti na operaciju s kćerkom uredno se javljala i sve tvrdnje i molbe pokrivala dokazima u vidu računa, predračuna, papira iz bolnice… Nakon 25. decembra je u potpunosti prestala odgovarati na pozive i poruke.

Sunčicina majka Milica javila se redakciji portala Klix.ba početkom maja 2019. godine uz molbu da objavimo njen apel za prikupljanje novca za operaciju njene kćerke u Rusiji. Redakcija je objavila nekoliko tekstova za sakupljanje novca, nakon čega nas je Sunčicina majka obavijestila kako je djevojčica uspješno operisana te kako se oporavlja na Klinici UFA u Rusiji, kao i da će se uskoro vratiti kući u Banja Luku.

Nije poznato šta je majka djevojčice uradila sa prikupljenim novcem

Ubrzo nam se ponovo obratila i objasnila kako joj je potreban novac za narednu operaciju, nakon čega je objavljeno još nekoliko članaka i novac je prikupljen. Sve je pokrivala fotografijama nalaza i predračunima iz ruske klinike. Nedugo zatim, jedna je operacija propala jer je nedostajalo 3.000 KM, potom je operacija otkazana jer se djevojčica razboljela dva dana prije operativnog zahvata pri dolasku u Rusiju.

Milica Ivanković nam se zatim javila i obavijestila nas da je operacija zakazana za 25. decembar, poslavši nam uz to račun koji je potrebno pokriti u Elite Medical organizaciji koja već nekoliko godina šalje oboljele u Rusiju na liječenje. Uz apele i dijeljenje tekstova prikupljeno je i više od 5.600 KM (2.800 eura) i djevojčicina majka je kazala kako su otišle na operaciju u Rusiju.

“Milica nam je od ranije poznata kao prevarantica, osoba koja nam se redovno javlja, ali nam ne dovodi kćerku kojoj je zaista potrebna pomoć. Djevojčica je skoro potpuno slijepa, prije dvije godine ju je dovodila njena nana i taj tretman joj je pomogao. Ali, od tada se više nikada nije pojavila, jer je majka više ne dovodi, ali sakuplja novac”, objasnili su iz Elite Medical organizacije.

Na pitanje da li je ove godine Sunčici obavljena ijedna operacija u prestižnoj klinici UFA u Rusiji, s druge strane smo dobili negiranje: “Naravno da ne, pogotovo je nije bilo u decembru, tada nikoga nismo slali na operacije. Ne znam kakve vam je nalaze, račune i predračune pokazala, ali mi djevojčicu nismo vidjeli već dvije godine”.

Prema tekstovima koji su objavljeni samo od maja 2019. godine, Milica je u lažne svrhe prikupila više od 60.000 KM. Nakon što je krajem decembra preuzela novac uplaćen iz inozemstva, ali i regiona, prestala se javljati na mobitel i odgovarati na poruke. Međutim, jednostavnom pretragom na Googleu moguće je vidjeti da ona novac prikuplja već malo više od dvije godine, dok se dijete na operacijama nije pojavilo od februara 2018. godine, od kada su prošle dvije godine. Na Facebooku su kreirane grupa i stranica za prikupljanje novca.

Iz Elite Medical organizacije na koncu su rekli kako se nadaju da će neko dovesti djevojčicu na liječenje, jer su sigurni da joj još nekoliko tretmana može pomoći da potpuno progleda. Dodali su i kako se nadaju da će njena majka Milica, uprkos prevarama, naposljetku shvatiti da je zdravlje njene djevojčice najvažnija stvar o kojoj treba brinuti.

Podsjećamo, prema informacijama koje smo dobili od humanitarnih organizacija, prijava ovakvih kriminalnih radnji nikada ranije nije naišla na konkretne reakcije i rezultate. Humanitarne organizacije i centri za socijalni rad upozoravaju građane da maksimalno provjere sve humanitarne akcije prije nego doniraju novac.

klix

Hvala ko podijeli!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*