Nakon što su u Siriji razorili režimske snage turski dronovi mijenjaju ravnotežu snaga u Libiji

Francuski list “Le Monde” piše kako je u Libiji došlo do promjene u odnosu snaga među zaraćenim stranama u korist međunarodno priznate vlade u Tripoliju.

Navodi se to u članku koji je objavljen u nedjelju, a u njemu se kaže kako se promjena ravnoteža počela osjećati od početka godine nakon što je Turska u borbe una strani libijske vlade uvela svoje dronove.

Le Monde podsjeća kako je nedavna ofanziva vladinih snaga u blizini Tripolija uzrokovala velike gubitke Hafterovih snaga. Uspjesi vlade predstavljaju veliki preokret koji, smatra ugledni francuski list, dolazi nakon što su turske snage u Libiji predstavile novu generaciju svojih bespilotnih letjelica koje posjeduju efikasniju tehnologiju od svojih preteča.

Prema istraživanju njemačkog Instituta za međunarodne poslove, ravnoteža snaga u Libiji se od početka godine radikalno promijenila, a najvjerojatniji razlog je tursko uvođenje svojih bespilotnih letjelica i razmještanje turskih protivavionskih odbrambenih sistema u Libiji, koji su utjecali na to da spriječe avijaciju Emirata da dopre do Tripolija.

Prošlog ponedjeljka vlada u Tripoliju uspjela je osloboditi šest gradova i dva strateška područja od Hafterovih milicija, u sklopu operacije “Oluja mira” koju je libijska vlada pokrenula 26. marta, kao odgovor na kršenja primirja od strane Haftarovih snaga.

Hvala ko podijeli!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*