Kodža: Turska je jedna od rijetkih zemalja u kojoj su sve zdravstvene usluge besplatne

Turski ministar zdravstva Fahrettin Kodža izjavio je da je Turska jedna od zemalja koja je najbrže otkrila slučajeve zaraze COVID-19 i poduzela važan korak tako što je započela liječenje u ranoj fazi, javlja Anadolu Agency (AA).

“Turska je jedna od zemalja s najboljim rezultatima u pogledu stope smrtnosti i opterećenja na zdravstveni sistem. Zahvaljujući poduzetim mjerama, naša zemlja je uspjela odgoditi izbijanje virusa na tri mjeseca i iskoristila je ovo vrijeme za pripremu bolnica i zdravstvenog sistema za borbu protiv epidemije”, kazao je Koca u obraćanju Svjetskoj zdravstvenoj skupštini (WHA).

Napomenuo je da je stopa popunjenosti u turskim bolnicama i dalje ispod 40 posto te ispod 60 posto u odjeljenjima intenzivne njege.

“Turska je jedna od rijetkih zemalja koja pruža sve usluge svojim građanima besplatno pod univerzalnom zdravstvenom pokrivenošću. Uvijek smo spremni za razmjenu znanja i iskustava”, kazao je turski ministar.

loading...

U Turskoj je broj zaraženih koronavirusom dostigao 150.593, dok je od posljedica zaraze umrla 4.171 osoba, a oporavilo se 111.577 oboljelih.

loading...

Turska je također jedina država koja, svojim građanima, pruža besplatnu zračnu hitnu medicinsku pomoć.Turski ministar zdravstva Fahrettin Kodža je izjavio da su ove godine helikopterima hitne pomoći prevezena 453 pacijenta, dok je 211 pacijenata prevezeno avionom za medicinsku evakuaciju.
On je na svom Twitter nalogu objavio podatke o evakuaciji pacijenata, te je kazao da turska zračna ambulanta pruža medicinske usluge od 2008. godine.

 

Srodne teme

Hvala ko podijeli!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*