Teatralan nastup: Vučić od agresorske države pokušava napraviti paćenika u regionu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da mu je veoma stalo do dobrih odnosa sa BiH, ali da to ne znači da Srbiji neko treba da drži pridike i da ona nema pravo da procesuira one koji su ubijali Srbe, da bi zadovoljavala interese BiH.

– Za nas, svako ko je počinio ratni zločin mora da odgovara bilo da je Srbin, bilo da je Bošnjak – naglasio je Vučić.

Komentarišući reagovanja iz Sarajeva na presudu Višeg suda u Beogradu kojom je Husein Mujanović osuđen na 10 godina zatvora za navodne zločine nad Srbima u Hrasnici 1992. godine, on je naveo da je u ovom slučaju riječ o Bošnjaku koji je odgovoran za ubistva ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti.

– Sud, koji je nezavisan, donio je takvu odluku i ja nemam šta tome da dodam – istakao je Vučić.

On je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da Srbija želi najbliže odnose sa Bošnjacima, te da će on dati sve od sebe i uložiti sve da takvi odnosi budu u budućnosti.

Vučić je naveo da u regionu postoji potreba da Srbiji svi “lupaju šamare” i misle da mogu “da udaraju kao po džaku”.

– A to su ih neki navikli. Navikli su ih oni koji su se plašili više jednog teksta u hrvatskim medijima i zato su trčali da se izvinjavaju, a da i dan danas ne znaju za šta su se izvinjavali – da li za “Oluju”, “Bljesak”, Јasenovac, Јadovno, Prebilovce… Јa da se izvinjavam zbog toga, stvarno ne mogu i neću – poručio je Vučić.

On je ponovio da želi dobre odnose sa Bošnjacima i da će uložiti sve što može da ih napravi boljim.

– Posebno što Srebrenica nije nešto čime smijemo i možemo da se ponosimo. Ali isto tako postoje stvari kojima ni svi drugi ne mogu da se ponose. I zato nemojte da nam držite pridike, nego svi zločinci neka odgovaraju bez obzira kojoj veri i naciji pripadaju, a da naši narodi žive u najboljim mogućim, bratskim, prijateljskim i komšijskim vezama i odnosima – rekao je Vučić.

Viši sud u Beogradu jučer je prvostepeno osudio Huseina Mujanovića na 10 godina zatvora za navodni ratni zločin nad srpskim civilima počinjen 1992. godine u logoru Hrasnica kod Sarajeva, objavila je RTRS.

Hvala ko podijeli!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Facebook
shares