NAJLJEPŠI AKŠAM-NAMAZ KOJI SAM KLANJAO U ŽIVOTU

Muslim man prays in mosque

U serijalu koji se emituje na kanalu el-Hiwar, u kojem šejh dr. Jusuf el-Karadavi govori o svojim sjećanjima i životu, u jednoj od emisija šejh je ispričao o najljepšem namazu koji je klanjao u svome životu.

Dok je šejh jednom boravio u zatvoru u Egiptu dozvolili su im da klanjaju akšam-namaz u džematu. Kroz suze, šejh priča: “Pozvali su nas i kazali da možemo klanjati akšam-namaz u džematu. Sakupili smo se svi u jednoj prostoriji, bio je to najljepši akšam koji sam klanjao u svome životu.” Vidno potresen, šejh priča da je to bio prvi namaz koji su im dozvilili da obave u džematu u zatvoru, pored toga što su oni klanjali namaze u svojim ćelijama. Tada smo prvi put klanjali džematski namaz u velikoj zatvorskoj sali i ja sam imamio. Učio sam zadnju četvrtinu sure Ali Imran: Vi ćete sigurno biti iskušavani u imecima vašim, i životima vašim, i slušaćete doista mnoge uvrede od onih kojima je data Knjiga prije vas, a i od mnogobožaca. I ako budete izdržali i Allaha se bojali pa tako trebaju postupiti oni koji su jakom voljom obdareni…. I Gospodar njihov im se odazva: “Nijednom trudbeniku između vas trud njegov neću poništiti, ni muškarcu ni ženi – vi ste jedni od drugih. Onima koji se isele i koji budu iz zavičaja svoga prognani i koji budu na putu Mome mučeni i koji se budu borili i poginuli – učio sam ove ajete a iz očiju su mi tekle suze, a onda sam došao do ajeta: O vjernici, budite strpljivi i izdržljivi, na granicama bdijte i Allaha se bojte, da biste postigli ono što želite! Taj ajet sam stao ponavljati. Ljudi su bili potpuno predati, To je bila ogromna imanska snaga, ogroman duhovni potencijal koji se osjećao. I nikada nakon toga nam više nisu dozvolili da zajednički obavimo namaz.”

Šejh zaključuje da je istinska snaga vjernika u njihovom namazu, citirajući riječi Uzvišenog: O vjernici, pomozite sebe strpljivošću i namazom, a Allah je sa strpljivima. Allahov Poslanik, s.a.v.s., bi, kaže šejh el-Karadavi, kada bi bio u teškoj situaciji pribjegao namazu. Šejh dr. Jusuf el-Karadavi je zbog svoje pripadnosti pokretu Muslimanske braće nekoliko puta bio u egipatskom zatvoru. Prvi put je uhapšen još u vrijeme kralja, 1949. godine, zatim u vrijeme egipatskog predsjednika Džemala Abdunnasira, 1954. godine, kada je tri puta hapšen i proveo je oko dvadeset mjeseci u zatvoru, a onda ponovo je uhapšen 1963. godine. I danas egipatske pučističke vlasti traže njegovo izručenje jer je u Egiptu osuđen na smrtnu kaznu, iako u septembru navršava 90 godina života.

Hvala ko podijeli!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*