Hadžija Mehmed Skopljak: Oči koje 92 godine čitaju Kur’an /VIDEO/

Hadžija Skopljak Mehmed rođen je davne 1930. godine u zaseoku Poratje, mjesna zajednica Pojske kod Zenice. Mehmed Skopljak je čitav svoj život proveo radeći kao poljoprivrednik. Nije radio u preduzeću tako da nema penziju, a jednog sina i devet kćerki hairli je u poštenju, dinu i imanu podigao. Nikada nije posjetio oftalmologa niti se žalio na oči niti je koristio naočale. Svaki dan prouči 60 stranica Kur’ana, odnosno dva džuza. Mada je ušao u 92. godinu života, još uvijek izuzetno vitalan i komunikativan.

U ovom intervjuu možete iz prve ruke čuti svjedočanstva i Drugom svjetskom ratu, o silnim vojskama koji su prošle kroz njegovo selo, ustaške i partizanske pljačke blaga u štalama kada su znali odvesti po osamdeset ovaca odjednom a domaćina bi ostaviti sa jedva 4-5 ovaca u toru.
Sjeća se i muslimanske milicije koja je stalnim stražama isključivo čuvala muslimanska sela od upada drugih vojski i nikada nije ulazila i pljačkala sela u kojima žive nemuslimani, što je ovdje važno napomenuti.

Ovaj intervju nam nudi historijske činjenice o poznatom muderisu Derviš ef. Spahiću za kojeg je naš sagovornik izuzetno emotivno vezan. Kaže da ga često sanja i plače dok nam vraća sjećanja na njega, kao i na Medresu u Pojskama.

Autor: „BATON-ARDUBA“ / IML TV

Hvala ko podijeli!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*