Policajac Ermin Mujezinović iz hladne rijeke Bosne spasio trogodišnjeg dječaka

Velika tragedija spriječena je u petak u poslijepodnevnim satima na lokalitetu Kamberovića polje u Zenici nakon što je policijski službenik Ermin Mujezinović iz hladne rijeke Bosne spasio trogodišnjeg dječaka koji se počeo utapati.

Ermin Mujezinovic je policajac u Policijskoj stanici Crkvice, a pripadnik je Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona nepune četiri godine. Certificirani je ronilac CMAS s jednom zvijezdom te posjeduje određena znanja i vještine za snalaženje u vodi i pod vodom.

Upravo te vještine bile su presudne u poslijepodnevnim satima petka kada je vršeći redovne poslove i zadatke s kolegom upućen na lokalitet Kamberovića polje gdje je prijavljen nestanak djeteta.

“Po dolasku smo uočili smo jednu gospođu i dijete koje je trčalo prema koritu rijeke Bosne. Odmah nisam ni pomislio da bi dječak mogao ući u rijeku s obzirom da je bila ledena i nabujala jer je prethodni dana padala kiša i snijeg. Međutim, maleni dječak je ušao u ledenu rijeku i pokušao da hoda misleći da može preći na drugu stranu. Nakon udaljavanja 3-5 metara od obale dječaka je voda oborila i okrenula na stomak nakon čega je krenulo davljenje”, govori Mujezinović u razgovoru za Klix.ba.

Ističe da je bio u šoku, ali da je znao kako postupiti s obzirom da je dječak svake sekunde bio dalje od obale.

“Struje rijeke su zaista bile jake i znao sam da bi daljim razmišljanjem iz sekunde u sekunde dječaka nosile dalje od obale i time bi spašavanje, koje je i ovako bilo teško, postalo skoro pa nemoguće. Ja sam bez oklijevanja uskočio u rijeku i počeo koliko sam mogao brže hodati što dalje od obale računajući na to da će ga struje donijeti prema meni odnosno mojoj blizini”, dodaje naš sagovornik.

Iako je i sam jedva ostao na nogama zbog vodene struje, rupa u koritu rijeke Bosne te klizavog kamenja, ipak je uspio dječaka uhvatiti za jaknu u predjelu leđa te ga podigao iz vode.

“Kada sam ga podigao, on je samo vrištao i neutješno plakao. Kao đto ste mogli vidjeti na snimku, na taj način sam ga i iznio iz vode i mislim da sam ga predao kolegi koji je bio na obali. Vjerujete ni u jednom trenutku nisam oklijevao i sam sam roditelj jednog malenog dječaka i samo sam se stavio u situaciju da je to moje dijete”, izjavio je zenički policajac.

Nakon izlaska iz vode jedno vrijeme nije bio svjestan da je ustvari spasio mladi život koji je mogao biti ugašen zbog nečijeg nemara, a građani koji su bili u blizini prišli su mjestu događaja u pokušaju da smire dječaka, koje je, kada su tada primijetili, gluhonijemo te nije moglo reći ko su mu roditelji i koga da kontaktiraju.

“Od stanja šoka i nesvjesnosti svog čina nazavo sam dežurnog i rekao mu da smo spasili dijete, da ja idem kući da se presvučem i da nastavimo sa redovnim poslovima i zadacima na što su svi kategorično rekli ‘Ne, idi kući ugrij se i pij čajeve’”, zaključio je Mujezinović u razgovoru za Klix.ba nakon tragičnog događaja sa sretnim završetkom.

Nakon ovog događaja uslijedile su brojne čestitke građana za hraborst i odlučnost, ali i profesionalnost policajca, a riječi čestitke za obavljen zadatak Mujezinoviću uputio je i policijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK Semir Šut.

(klix.ba)

Hvala ko podijeli!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*