Dodik: Samostalna RS bi za tri godine ispunila uvjete i postala članica EU

redsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istaknuo je da bi Republika Srpska kao samostalna država za tri godine ispunila sve zahtjeve koje je postavila EU i postala njena nova članica.

“Mislim da bi kao samostalna država Republika Srpska za tri godine ispunila sve zahtjeve koje EU stavlja pred nas i postali bi nova članica. Sa FBiH, u kojoj nema dogovora ni među Hrvatima i Bošnjacima, druga dva konstitutivna naroda, u kojoj još nema vlade, iako su izbori bili prije dvije i po godine, u kojoj ima 11 vlada, mi ne možemo ostvariti napredak”, konstatovao je Dodik pomenuvši i pandemiju kao dokaz da Republika Srpska sama bolje funkcionira.

Zatim je ponovo govorio o mirnom razduživanju kao najboljoj opciji te po ko zna koji put komentarisao slovenski non paper, a govoreći o navodnom raspadu BiH kazao je kako srpski narod ne želi evropske integracije u okviru države BiH jer to vodi majoriziranju Srba, ali je istaknuo i kako ulazak u EU u okviru BiH nije najbolja opcija.

“Najefikasniji put ka EU je da se podijelimo i da samostalno ispunjavamo uvjete za članstvo. Da smo uradili tako prije deset ili petnaest godina već bi bili u EU. Žao mi je što Evropa nije pokazala više senzibiliteta za problem zvani BiH, jer mi izgleda kao da niko ne želi da vidi, da konstatuje da je BiH propala i da se održava još samo na infuziji međunarodnog faktora. Ne vjerujem da će taj faktor vječno biti u BiH, zato je važno već sada razmatrati potencijalne scenarije za budućnost tog prostora”, istaknuo je Dodik u intervjuu za Atinsko-makedonsku novinsku agenciju ANA-MPA, koji su prenijeli grčki mediji.

Na pitanje da li vidi bilo kakvu evropsku perspektivu za BiH i šta bi bilo potrebno za njen ulazak u EU, Dodik je rekao da BiH može ostati samo na slovu Dejtona iz 1995.

“Izglednije mi je da to Republika Srpska učini samostalno, jer mi nemamo nijedan problem u ispunjavanju svih uslova ako te uslove moramo da ispunimo kao Republika Srpska. Do sada je taj evropski put bio uslovljen oduzimanjem naših prava i naših nadležnosti. Mi smo spremni da nadležnosti dijelimo sa Briselom, ali ne sa Sarajevom”, poručio je Dodik.

Hvala ko podijeli!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*