SLIKA DANA: “Brzi odgovor” sa Manjače

Nakon uspješne potpune integracije snaga i provedenog zajedničkog uvježbavanja taktičkih radnji na terenu, pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, petog dana vježbe „Brzi odgovor 21“, u petak 21. maja 2021. godine, izvršili su sve aktivnosti za dostizanje vrhunca vježbe.

“Dolazak američkih vojnika na zajedničku vježbu sa OS BiH vidimo kao potvrdu snažne opredijeljenosti, podrške i pomoći SAD-a procesu daljnjeg osnaživanja mira i stabilnosti u našoj zemlji i široj regiji”, istakao je ministar Sifet Podžić.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je danas zajedno sa Šefikom Džaferovićem posjetio Manjaču nije skrivao zadovoljstvo

– Sve ono što smo danas gledali možda izgleda čudno, ali ovo je sve uvježbavanje za stvarne situacije. Ponosan sam i zadovoljan što je naš saveznik, SAD, odabrao Oružane snage BiH kao nekoga kome vjeruje. Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti koje provode Oružane snage BiH uz potpunu političku podršku Predsjedništva BiH. Ovo nije kraj naše saradnje. Već smo sarađivali u borbenim zonama. BiH već aktivno učestvuje na putu za NATO, rekao je Komšić.

Novinarima se obratio i Šefik Džaferović.

– Na ovaj način smo jasno pokazali da su Oružane snage BiH potpuno opravdale najbolju reformu od Dejtona naovamo. Oružane snage BiH su operativne i sposobne da izvršavaju misije. One učestvuju i u međunarodnim mirovnim misijama. Danas smo vidjeli njihovu sposobnost i saradnju sa armijom SAD. Reforma odbrane je dala svoje puno opravdanje. Sa mnogim zvaničnicima primao sam samo zahvalnost za naše Oružane snage BiH, rekao je Džaferović.

Hvala ko podijeli!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*