Erdogan: Prvi put u historiji Turska izvozi bespilotne letjelice članici NATO-a i EU-a

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Ankari kako potpisanim sporazumom između dvije zemlje njegova država prvi put u svojoj historiji, izvozom u Poljsku, izvozi borbene bespilotne letjelice jednoj članici Evropske unije (EU) i NATO-a.
– Prvi put u historiji Turska izvozi bespilotne letjelice članici NATO-a i Evropske unije – rekao je Erdogan komentarišući izvoz borbenih bespilotnih letjelica Bayraktar TB2 Poljskoj, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim predsjednikom Andrzejom Sebastianom Dudom.

Sporazum o isporuci bespilotnih borbenih dronova Poljskoj potpisali su ministar odbrane te zemlje Mariusz Blaszczak i generalni direktor turske kompanije Baykar Haluk Bayraktar.

Erdogan je dodao da je Turska u posljednjih 19 godina značajnim koracima u odbrambenoj industriji ušla među svjetske divove u ovoj oblasti. Turski predsjednik je kazao i da u okviru NATO misija zračnog nadzora Turska uskoro šalje avione F-16 u Poljsku. Erdogan je pozdravio odluku Poljske da pošalje pomorsku ophodnu letjelicu i vojnu misiju u bazu Incirlik u sklopu NATO-ovih mjera osiguranja prilagođenih Turskoj.

Anadolija

Hvala ko podijeli!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*