Razija Čolaković: Za vikend sam ostajala u školi, u medresi, jer kući nisam imala šta jesti

Razija Čolaković, rođena Cazinjanka iz Stijene na svojim društvenim mrežama često komentira aktuelna dešavanja i teme. Razija je bila učenica medrese u Cazinu. Pročitajte zanimljiv status o njenoj mladosti i teškom životu od malih nogu:

“Sjetih se… Kad bi došao vikend da idem kući iz medrese, ja sam uvijek ostajala. Sve cure jedva dočekaju vikend, da idu svojim kućama, ali ja nisam išla. Ne zato što nisam poželjela roditelje, nego zato što kod kuće nije bilo šta jesti. Voljela sam makarone sa saftom, to je kod nas u kući bio luksuz. Mama rahmetli kad god bi zaradila para, kupovala nam je puno makarona. To je bilo najjeftinije. Nisam išla kući, jer sam znala da bih bila gladna. A u medresi sam imala jesti, koliko mi duša želi.

Jednu večer, pošto su se cure žalile na jelovnik, tražile su mnogo toga da se izbaci, a posebno makaroni, došla nam je profesorica da pita, ko je za to da se izbace makaroni? Svi su podigli ruke, osim mene. Ustala sam i rekla da ja nisam za to, neka makaroni ostanu bar jednom sedmično. Djevojke se ibrete, protestiraju…

Ostali su makaroni jednom sedmično, a ja sam razmišljala o tome kako se nijedna nije zapitala zašto od sve hrane, želim da makaroni ostanu.

Dok su meni makaroni bili luksuz, mnogima to i nije bila hrana. Eto kako sam naučila biti zahvalna, na svakoj nafaki, koju mi Bog dadne iz svoje milosti…

I kako sam naučila da sit gladnog nikad razumjeti neće, a niti onaj koji ima onog koji nema… Čast izuzecima.”- napisala je Razija Čolaković.

Izvor:
Cazin.net

Hvala ko podijeli!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*