DUDAKOVIĆ: ČAST MI JE BILA BITI S VAMA, BORITI SE ZA SVETE IDEALE SLOBODE I DRŽAVE

Štab Vrhovne komande Republike Bosne i Hercegovine je 29. septembra 1992. godine izdao naređenje za formiranje Petog korpusa Armije RBiH. 21. oktobra 1992. odlukom Predsjedništva RBiH formiran je Peti korpus.

General Atif Dudaković, komandant Petog korpusa Armije RBiH, u izjavi za Hayat.ba obratio se suborcima, građanima…

Poštovani, dragi suborci, ratnici 5. korpusa, građani USK-a, nosioci vlasti svih nivoa u USK-u, čestitam vam naš dan – Dan formiranja 5. korpusa ARBiH. Činjenica je da je ta vojna formacija od svog formiranja do okončanja rata djelovala u najsloženijim borbenim i političko-društvenim uslovima. Ograničeni ljudskim i materijalnim resursima, neprijateljsko okruženje i superiornost, fizička odvojenost od državnog rukovodstva, anemičnost međunarodne zajednice i najteže otvorene izdaje, političke i vojne, od dijela pripadnika vlastitog naroda… Sva ta iskušenja, sve te borbe narod ove Krajine sa svojim 5. korpusom je izdržao, pobijedio i omogućio da danas u Sanskom Mostu obilježavamo njegovu 29. godišnjicu formiranja. Čast mi je bila biti s vama, boriti se za svete ideale slobode i države. To je bila ta pokretačka snaga naših ljudi, kako onda, tako i danas. Krasili su nas međusobno povjerenje, ljubav, nesebičnost u borbi za istinu i pravdu, koju ćemo ostvariti u našoj slobodnoj i demokratskoj BiH. Sad su novi uslovi borbe za državu. Premijeru USK-a, ministri i drugi čelnici Kantona i općina, oči naroda su uprte u vas, vi ste sad simbolika 5. korpusa. Želim vam uspješan rad, da čuvate i razvijate naša iskustva, da nas nikad ne zaboravite, da cijenite i znate prepoznati ometače našeg razvoja. Želim vam uspješan rad i sve najbolje – Vaš general Dudaković

Arhiv
U sastav Petog korpusa ušle su starješine iz rasformirane Unsko-sanske operativne grupe koja je imala u svom sastavu sve pješadijske brigade, i dijelovi preformiranog Okružnog štaba TO Bihać, čije su formacije i nadležnosti smanjene.

Prvom naredbom, na mjesto komandanta korpusa je postavljen major Hajrudin Osmanagić, ali je ta odluka ukinuta prije njegovog preuzimanja dužnosti pa je general Ramiz Dreković postao prvi komandant korpusa. Poslije generala Drekovića, komandant Petog korpusa Armije RBiH je postao general Atif Dudaković.

Peti korpus Armije RBiH je bio jedan od ukupno sedam korpusa u Armiji RBiH. Formiran je u i oko Bihaća te je uspio odbraniti grad od prodora srpskih snaga. Bitke su se vodile i protiv secesionističkih snaga Fikreta Abdića, koji je tijesno sarađivao sa srpskim i hrvatskim vojno-političkim rukovodstvima.

U operaciji “Sana 95” 1995. godine Peti korpus je porazio Abdićeve snage i oslobodio Veliku Kladušu, porazio srpske snage i oslobodio Bosanski Petrovac, Ključ i Bosansku Krupu, a zajedno sa Sedmim korpusom Armije RBiH Sanski Most.

Peti korpus Armije RBiH imao je 618 oficira, 829 podoficira, 8705 vojnika, što je ukupno 10152 čovjeka.

Hvala ko podijeli!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*