DODIK NEĆE BITI SRETAN /ERDOGAN JASAN I OŠTAR: Nećemo dozvoliti da BiH proživi patnju koju je imala 90-tih. Bit ćemo uz vas na mnogo jači način

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan istaknuo je odlučnost Turske da podrži jačanje Bosne i Hercegovine na sastanku s predstavnicima bosanskohercegovačkih nevladinih organizacija (NVO) u Istanbulu.

Sastanak je, kako javlja Daily Sabah, održan u vili Huber.

Prisutni su bili i ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu i glasnogovornik predsjednika Ibrahim Kalin.

“Pružili smo podršku bez ikakve diskriminacije za očuvanje i stabilizaciju multikulturalnog i etničkog identiteta Bosne i Hercegovine”, rekao je Erdogan, zahvalivši svakom predstavniku na “ljubaznoj posjeti”.

Ističući da je Turska mobilizirala sve svoje resurse za podršku muslimanima tokom rata, u kojem su se dogodili masakri i zločini protiv čovječnosti, Erdogan je rekao da će njegova zemlja nastaviti stajati uz bosanski narod “na mnogo jači i drugačiji način”.

Što se tiče turskih projekata i razvojne pomoći u Bosni i Hercegovini, rekao je da su od ovih ulaganja koristi imali ne samo Bošnjaci, već i Srbi i Hrvati.

Istaknuvši da Turska pomno prati razvoj događaja u regiji Balkana, kazao je kako svaki razvoj na Balkanu smatra svojom unutrašnjom stvari.

“Poduzimamo potrebne korake za rješavanje problema u regiji”, rekao je i dodao da će Turska nastaviti raditi za dobrobit Bosne i Hercegovine i cijelog Balkana.

Turska sigurno neće dopustiti da Bosna i Hercegovina ponovo doživi patnju koju je proživjela 90-ih godina prošlog stoljeća, istaknuo je.

Što se tiče izravnih ulaganja Turske u zemlju, rekao je kako iznos trenutno premašuje 250 miliona dolara.

“Cilj nam je povećati našu bilateralnu trgovinu, koja je prošle godine unatoč pandemiji iznosila 650 miliona dolara, na više od milijardu dolara u kratkom vremenu”, dodao je.

“Naš posao na autoputu Beograd-Sarajevo-Bosna, koji će dati veliki doprinos privredi regije, napreduje kako je planirano. Ovo, po mom mišljenju, nije samo cestovni, već i mirovni projekt u svim aspektima. ” on je dodao.

Također je izrazio nadu da će ubrzati turske projekte u svim područjima, od zračnog prometa do trgovine i od transporta do industrije i obrazovanja.

RAPORT.BA

Hvala ko podijeli!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*