ZLOČINCI HVO-A I HV-A KUKAVIČKI UBILI 13 HEROJA ARMIJE RBIH IZ ZGRADE VRANICA

Na video snimku Hrvatske radio televizije snimljeno je 13 pripadnika Armije BiH, zarobljenih 10. maja 1993. godine u napadu HV i HVOBiH na komandu Četvrtog korpusa Armije BiH u Mostaru. Nakon tih snimaka, koje je za HRT i emisiju Dubravka Merlića “Slikom na sliku” napravila novinarka Dijana Čuljak, zarobljenim se ni dan danas ne zna za trag.

Snimak zarobljenih pripadnika Armije BiH koje je odmah sa “bojišnica obrane od muslimanske agresije” HRT-u poslala novinarka Čuljak. Ono što se na snimku sasvim jasno vidi jesu – zarobljenici. Kamera ih, jednog po jednog, hvata u totalu i oni, s rukama iznad glave, razgovjetno izgovaraju svoja imena: Hasan Balić, Alija Ćamo, Senad Ćehić, Dževad Ćolić, Mimo Grizović, Vahidin Hasić, Dževad Husić, Zlatko Mehić, Nenad Milojević, Fahir Penava, Ševko Pobrić, Nazif Šarančić i Fedža Husković.

Nakon izgovaranja imena, zarobljeni borci u pratnji bojovnika ulaze u plavi kombi. Tu kamera prestaje pričati o njihovoj sudbini. No, nekoliko godina kasnije, na prvom i drugom suđenju Željku Džidiću, tadašnjem zapovjedniku Vojne policije HVO, te Mati Aničiću, Ivanu Škutoru i Erhardu Pozniću, vojnim policajcima osumnjičenim za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, na osnovu priče svjedoka može se konstatovati: svih 13 zarobljenih “armijaca” je maltretirano, mučeno, izmasakrirano i konačno ubijeno. U nastavku videozapisa Dijana Čuljak razgovara s Željkom Bošnjakom, zapovjednikom bojne HVO (kasnije će Bošnjak poginuti), te, zanimljivo, s Draganom Čurčićem, zapovjednikom postrojbe HVO za posebne namjene. On, Čurčić, pretpostavljaju Mostarci, rukovodio je napadom na Vranicu. General Čurčić je prije rata profesionalno bio zaposlen u gardijskoj brigadi JNA u Beogradu. JNA napušta u proljeće 1992. godine. Nakon rata jedno je vrijeme bio dozapovjednik Zajedničke komande VFBiH. Zamjenik generala Rasima Delića. Članovi porodica zarobljenih pripadnika Armije BiH imali su sastanak s Delićem ne bi li saznali nešto više o sudbini najmilijih

Dijana Čuljak, novinarka HRT, prvi se put pojavila u Mostaru 2000. godine, sedam godina nakon što je izvijestila gledatelje HRT o podvizima HV i HVOBiH u Mostaru i zarobljavanju 13 boraca Armije BiH. Izvještavala je tada o posjeti Vlade Republike Hrvatske. Njen dolazak u Mostar frapirao je porodice zarobljenih, potom ubijenih boraca Armije.

U svom saopćenju za javnost su napisali kako je ona, Dijana Čuljak, “intervjuisala zarobljene u cilju velikohrvatske propagande… Nije učinila ništa da javnost i njihove porodice saznaju pravi istinu o dešavanjima koja su uslijedila nakon zarobljavanja i razgovora koje je snimila”

Čuljak objašnjava kako nije razgovarala sa zarobljenim, da snimljeni prilog nije koristila u komercijalne i propagandne svrhe. Bilo joj je, kaže, dopušteno samo desetak minuta snimanja.

Ne znam šta se dogodilo sa zarobljenim. Ne prozivajte mene, no one koji su odgovorni. A odgovorni su oni koji su ih uhapsili u Vranici i odveli – kaže novinarka Čuljak.

Hvala ko podijeli!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*