Navijači u Kataru ukazali Nijemcima na licemjerstvo: Bore se protiv diskriminacije, a sami su vrijeđali Özila

Nogometaši Njemačke su u prvom kolu Svjetskog prvenstva prekrili usta kako bi iskazali protest protiv FIFA-e, a sinoć su im navijači u Kataru tokom susreta protiv Španije skrenuli pažnju na njihovo licemjerstvo.

Naime, nogometaši Njemačke su uoči utakmice Japana stavili ruke preko usta tokom timskog fotografisanja gestikulirajući zabranu FIFA-e da pričaju o ugroženim ljudskim pravima u ovoj državi.
FIFA je zabranila bilo kakvo oglašavanje o političkim pitanjima, što uključuje i diskusije o ugroženim pravima LGBTQ+ osoba, a također su kapitenima svih selekcija zabranili nošenje kapitenske trake “One Love”.
Jedan dio svjetske javnosti je bio oduševljen gestom Nijemaca, no bilo je i onih koji su ovakav potez osudili.

Sinoć tokom susreta protiv Španije na tribinama su navijači poslali jasnu poruku koja se odnosi na njemačko licemjerstvo.

Brojni navijači su tokom susreta nosili crteže i fotografije sa likom Mesuta Özila, te su prekrivali usta rukama, baš kao što su to činili i njemački nogometaši.
Naime, oni su željeli istaći kako Nijemci baš i nemaju pravo da drže moralne pridike FIFA-i jer su se i oni sami ponašali neprofesionalno i rasistički prema jednom od svojih najboljih nogometaša.

Özil se 2018. godine naprasno oprostio od reprezentacije, a kao razlog je naveo da ga čelnici njemačkog saveza diskriminišu na rasnoj osnovi.
Nakon ispadanja Njemačke iz grupne faze na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, Mesut Özil je završio reprezentativnu karijeru zbog toga što su ga čelnici njemačkog saveza rasistički vrijeđali.
“Čelnici saveza ne poštuju moje turske korijene i koriste me u cilju političke propagande”, poručio je tada Özil.

Također, Njemački savez nije pružio podršku Özilu ni kada je ostao bez brojnih sponzora jer je kritikovao položaj Ujgura u Kini.
Klix

Hvala ko podijeli!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*