Prijepolje dobilo prvog hafiza – Proučena hafiska dova za Ammara Kapidžića

Poseban dan svanuo je u Prijepolju. U mubarek džumanskom danu Prijepolje je dobilo svog prvog hafiza. Hafiz Ammar Kapidžić pred Komisijom za hifz proučio je posljednje sure iz Časnog Kur’ana i ispraćen tekbirima stekao zvanje hafiza Kur’ana.

Kur’an je učio i preslišavao pred muhafizom hfz. Faris ef. Dautovićem. Radosna lica džematlija u prepunoj Mahmut begovoj džamiji svjedokom su koliko se dugo čekao ovaj dan.

Direktor Škole Kur’ana Časnog hfz. Irfan ef. Malić istakao je da je velika počast biti sudionik današnjeg dana.

“Ništa se u ovom mubarek danu nije moglo ljepše desiti nego da ozvaničimo još jednog, 27. po redu našeg hafiza, a prvog u Limskoj dolini. Kažu da se još od Drugog svjetskog rata ne pamti da je u Prijepolju i ovom dijelu Limske doline bio čuvar Allahove knjige. Mubarek olsun porodici i svima nama”, istakao je direktor Škole Kur’ana Časnog hfz. Irfan ef. Malić.

Sana

Glavni imam prijepoljskog medžlisa Aref ef. Duraković poručio je da je ovo veliki dan za Limsku dolinu. Hafiz Ammar ponos je cijele čaršije.

“Ovo je veliki dan za Prijepolje. Ja sam ponosan. Ovo je hafiz iz naše čaršije, iz Gazi Isa – begove medrese. Naš hafiz Ammar je na hiljade sati uložio kako bi naučio Allahovu Knjigu napamet. Doista je to velika stvar. Neka je hairli hfz. Ammaru, njegovoj porodici, cijelom medžlisu Prijepolja, ali i cijeloj Islamskoj zajednici. Da ništa nije slučajno govori i to da je prije tačno 10 godina u džumanskom danu petka otvorena zvanično Škola Kur’ana Časnog u Prijepolju. Bilo je teško u tom vremenu sačuvati sve ono što je trebalo da se sačuva. Ali kao što kaže Allah dragi da poslije teškoće dolazi lahkoća, mi smo ovdje u Prijepolju doživjeli duhovni procvat. Pa su ovo plodovi te borbe i istrajnosti”, kazao je Aref ef. Duraković.

Šef Odjela za mekteb i mlade Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Enes ef. Svraka govorio je o važnosti Kur’ana. Ammarovi roditelji, dodao je, danas su najponosniji ljudi.

“Kur’an je najveća blagodat koju je Allah spustio i uputio ljudima. U njemu je najveći bereket. On je vaiz koji govori, šalje poruke, upute, pozive, naredbe i zabrane. On je Knjiga u koju nema nikakve sumnje. Uputa svima. Koliko se sa njim družimo ili ne – do nas je. Danas je veliki dan za Prijepolje i cijelu Limsku dolinu. Roditelji Ammarovi – budite ponosni. Imate zbog čega. Neka je mubarek olsun”, kazao je Enes ef. Svraka.

Hafiznamu uz hedije Rijaseta IZ-e u BiH i Fondacije “Hifz Časnog Kur’ana” hafizu Ammaru Kapidžiću uručio je predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić. Dok neki koji mrze Allahov Govor i pale Kur’an, ističe muftija dr. Dudić, ovo je odgovor. Allahova riječ zauvijek će biti gornja i uzvišena.

“Evo privilegije i počasti za ovaj grad, za ovaj narod. Od danas i čuvara Kur’ana imate. I naša zajednica je bogatija. Neki drugi pale Kur’an iz mržnje prema Allahovom Govoru. Oni žele da ugase Allahovo svjetlo svojim ustima, a Allah će učiniti postojanim, upotpuniti i učvrstiti Kur’an, pa makar to i ne bilo po volji nevjernicima. Onaj ko mrzi drugog, ta će mržnja njega izgorjeti. Mi nikada nismo mrzili tuđe knjige, niti drukčije od nas. Nikada to nećemo ni činiti. Mi pripadamo narodu koji se raduje uspjehu svakog drugog. I evo, ovo je naš odgovor. Ovako se mi ophodimo prema Božjoj knjigom. Dragi Ammare, čast mi je da ti uručim hafiznamu, uz emanet da živiš po Kur’anu i širiš njegovo svjetlo”, kazao je muftija dr. Dudić.

Hafisku dovu proučio je muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević, nakon čega je uslijedilo mubareklisanje mladom hafizu Ammaru Kapidžiću.

Džumansku hutbu održao je zamjenik predsjednika Mešihata muftija dr. Rešad ef. Plojović i tom prilikom govorio o važnosti Kur’ana, te koliko se i kako trebamo družiti sa njim.

Izvor: SANA

Hvala ko podijeli!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*