ENVER BEGANOVIĆ STIGAO U MEDINU

Enver Beganović (52), porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji je iz Austrije krenuo u Mekku na put dug 6.600 kilometara, stigao je u Saudijsku Arabiju.

Trenutno razmatra odluku o nastavku putovanja do Meke. Nakon što je zbog nepredviđenih okolnosti bio primoran privremeno prekinuti pješačenje, vraćen je u Kerbalu od strane iračkih vlasti i morao se vratiti u Bagdad.

Nakon nekoliko dana traženja alternativnih rješenja, prvobitni plan da stigne u Saudijsku Arabiju putem opasne pustinje je otpao, kao i plan preko Karbale zbog zabrana i ograničenja kretanja. Opcija putem Kuvajta bi produžila putovanje za 400 kilometara, što bi onemogućilo da stigne na vrijeme u Mekku, s obzirom na istek iračke vize. Kao jedina opcija, Enver je odlučio letjeti iz Bagdada u Džedu, Saudijska Arabija.

Tokom leta, Enver je promatrao pustinju iz zraka, svjestan izazova koji ga je čekao. Unatoč tome što nije imao priliku da osvoji pustinjska prostranstva koja je planirao pješačiti, Enver je bio pun poštovanja prema tim beskrajnim pješčanim predjelima. Sretno sletio na aerodrom u Džedi.

Enver je jučer stigao u Saudijsku Arabiju i odmah izražava želju da posjeti Medinu. Tamo će voditi razgovore sa saudijskim vlastima kako bi odlučio o daljnjem putovanju. U idućim danima će donijeti odluku hoće li nastaviti pješačiti do Meke ili će poslušati savjete glavnog imama iz Bagdada koji ga je primio i pružio mu korisne savjete i informacije. Muftija Dr. Sheik Ahmed Hesen Altaha predložio je Enveru da prekine pješačenje, tvrdeći da je njegov nijet iskren i da trenutna situacija nije do njega.

Muftija je predložio da posjeti Medinu i Mekku kako bi se molio i obavljao svoje vjerske dužnosti umjesto da nastavi pješačiti, tvrdeći da je to trenutno vrijednije za njega.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Nova metoda pomoći kod HEMOROIDA priznata od strane svjetskih stručnjaka. Dovoljno je samo nanijeti prije spavanja na ovaj….

Enver se nalazi u velikoj dilemi i danas planira posjetiti policiju kako bi provjerio sve informacije o mogućnosti nastavka pješačenja. Nakon dobivanja informacija, donijet će odluku u narednim danima.

Njegov cilj je bio i ostao pješačenje do Meke kako je zamislio, šireći vjeru i pozitivnu energiju. Bez obzira na to hoće li nastaviti pješačiti do Meke ili slijediti savjete da posjeti Medinu i Mekku radi molitve i duhovnog iskustva, Enver je već postigao veliki uspjeh u svojoj misiji.

Hvala ko podijeli!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*