Tradicionalno i s ponosom obilježena 30. godišnjica slamanja agresorske Februarske ofanzive

Tradicionalnom manifestacijom sjećanja na Hasinom vrhu, na Grmuško-srbljanskom platou, ratni komandanti, borci, članovi njihovih porodica, ali i predstavnici vlasti, kao i brojni građani podsjetili su se danas na slamanje najteže ofanzive agresora na Bihaćki okrug, koja je počela 6. februara i trajala sve do marta 1994. godine. Organizatori manifestacije su Udruženje “Hasin vrh” i MZ  Srbljani.

I ove godine brojni su došli na Grmuško-srbljanski plato nadomak Bihaća. Iako je prošlo 30 godina, još su svježa sjećanja na februar ratne 1994. godine. Podsjećamo, tadašnje nage agresora sačinjene od jedinica 2. i 3. krajiškog korpusa i uz podršku paravojnih formacija tzv. Autonomne narodne odbrane u zoru 6. februara 1994. godine otpočele su snažnu ofanzivu. Cilj srpskih snaga bio je prodor u Bihać  kako bi se protjerale snage Petog korpusa Armije Republike BiH s Grabeškog i Grmuško – srbljanskog platoa, zauzimanja hidroelektrane “Kostela” i presijecanja komunikacije Bihać.

Borbe su trajale 20-ak dana. U bespoštednim i presudnim borbama na području od oko hiljadu kvadratnih metara poginula su 102 borca, a ranjeno ih je oko 400, što samo po sebi govori o snazi s kojom je agresor krenuo u ofanzivna djelovanja prema slobodnom dijelu tadašnjeg Bihaćkog okruga. Upravo to je razlog, zbog čega se i 30 godina poslije, trebala odati počast i iskazati zahvalnost.

Zbog značaja „Februarske ofanzive“, ova  vojna operacija uvrštena je u prijedlog Zakona o značajnim datumima, događajima i ličnostima koji bi se uskoro trebao naći pred skupštinskim zastupnicima. Ministar za pitanja boraca i RVI USK očekuje da boračka populacija, ali i USK-a konačno dobiju kantonalni propis koji će definisati najbitnije događaje iz rata. Zajedništvo Krajišnika potvrđeno je i danas na ovoj lokaciji, na koju su došli građani iz svih dijelova USK, države, ali i dijaspore.

Hvala ko podijeli!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*