Par iz Bosanske Krupe osam godina prikupljao novac za liječenje sina koji nije bolestan, osuđeni su

Općinski sud u Bosanskoj Krupi nepravosnažno je osudio vanbračne supružnike Elvisa Sadrija (32) i Fahretu Bećirević (27) iz Bosanske Krupe jer su lažnim prikazivanjem činjenica doveli u zabludu veći broj osoba da vrše uplate na ime humanitarne pomoći za liječenje njihovog malodobnog sina.

Njihovom sinu uopšte nije bilo potrebnu liječenje i oni su na taj način skupili i u svoju korist potrošili 138.300,97 KM. Na navedeni način vanbračni supružnici su počinili krivično djelo prevare.

Sud je prvooptuženom Sadrija Elvisu izrekao kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci te mu istovremeno uz njegov pristanak kaznu zatvora zamijenio radom za opće dobro na slobodi u trajanju od 70 radnih dana. Drugooptuženoj Bećirević Fahreti izrečena je uvjetna osuda u trajanju od šest mjeseci zatvora s rokom provjeravanja od dvije godine.

Sud je po prijedlogu Tužilaštva izrekao mjeru kojom se optuženima oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u ukupnom iznosu od 138.300,97 KM.

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je u postupku dokazalo da su vanbračni supružnici ovu prevaru izvršili u periodu od 01.01.2015. godine do 14.02.2023. godine služeći se društvenim mrežama te da je na takav način na njihove privatne transakcijske račune izvršeno ukupno 2.398 uplata fizičkih i pravnih lica.

Predmetna presuda još nije stekla svojstvo pravosnažnosti, saopćeno je iz Tužilaštva USK.

Hvala ko podijeli!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*