Izraelskim vojnicima imunitet za ubijanje Palestinaca

Izraelski glavni vojni tužitelj Sharon Afek potvrdio je da postoji odluka političkih i pravosudnih organa o davanju potpunog imuniteta izraelskim vojnicima koji ubijaju Palestince te da im se pruži podrška i osigura sudska zaštita.

On je u saopćenju za medije izjavio kako bi svaki vojnik koji se nađe u opasnosti trebao otvarati vatru bez savjetovanja s bilo kim o toj odluci te da neće biti pozvan na odgovornost.

Afek je izjavio da se “s vremena na vrijeme daju izjave u kojima se kaže da su vojnici čiji su životi u opasnosti navodno uplašeni da otvore vatru prije savjetovanja s advokatom”.

‘Zločini u okupatorskoj državi’
Pojasnio je da “vojnik čiji je život ugrožen i djeluje u samoodbrani ima punu podršku”, navodi izraelski list Haaretz.

U sličnom kontekstu, Afek je na Međunarodnoj konferenciji Izraelskih oružanih snaga o zakonu o oružanom sukobu izjavio da Međunarodni krivični sud – ICC nema nadležnost nad izraelsko-palestinskim sukobom, misleći time na zločine okupatora protiv palestinskog naroda.

Palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je kako ove izjave smatra krajnje ozbiljnim, kao i njene rezultate i posljedice.

To je eksplicitno priznanje uključenosti političkih, vojnih i sudskih struktura u “okupatorskoj državi” u svakodnevne zločine koje vojnici i doseljenici čine protiv palestinskog naroda, piše u saopćenju.

“Ove izjave predstavljaju javno poticanje na činjenje većeg broja krivičnih djela i smaknuća na terenu protiv palestinskih građana, posebno na punktovima smrti rasutim po svim dijelovima Zapadne obale”, navodi se u saopćenju.

Nekažnjivost i sudske farse
Ministarstvo vanjskih poslova Palestine je pozvalo ICC, nadležne nacionalne sudove i relevantne međunarodne organizacije da se pozabave ovim opasnim priznanjima.

Ministarstvo je ponovo naglasilo da okupacijski sudovi i njegov pravosudni sistem pružaju mogućnost zločincima da se izvuku i prođu nekažnjeno, počevši od prikrivanja dokaza, manipuliranja mjestom zločina i sudskih farsi do potpunog oslobađanja od odgovornosti i puštanja na slobodu.

Takva situacija iziskuje hitno djelovanje ICC-a i zahtijeva od ovog sudskog organa da odgovori na palestinske zahtjeve za pokretanjem ozbiljne istrage o izraelskim zločinima.

Izvor: Al Jazeera

Hvala ko podijeli!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*