Kako Tužilaštvo dijeli pravdu: U Armiji RBiH najviše ratnih zločinaca

Od početka godine do danas je Tužilaštvo BiH podiglo sedam optužnica za ratne zločinepet protiv pripadnika Vojske RS-a i dvije protiv pripadnika Armije RBiHU okviru pet optužnica protiv pripadnika Vojske RS-a je optuženo pet osobadok je u dvije optužnice protiv pripadnika Armije RBiH optuženo čak devet osoba. Ovakvom praksom Tužilaštva BiH se značajno utječe na percepciju karaktera ratnih dešavanja u BiH, s obzirom da se pojedini zločini, oni koje je počinila Vojska RS-a, pripisuju “neodgovornim pojedincima”, dok se zločini Armije RBiH nameću kao rezultat šireg zločinačkog poduhvata.

Nastavak je to prakse Tužilaštva BiH pod vodstvom Gordane Tadić. U prvih godinu dana od donošenja presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u predmetu “Prlić i drugi” je podignuto 29 optužnica za ratne zločine. U 22 optužnice protiv pripadnika Vojske RS-a su optužene 34 osobe, dok je u četiri optužnice protiv pripadnika Armije RBiH optuženo njih čak 43.

Ilustracije radi, za ubistvo 12 pripadnika HVO-a i dvije žene hrvatske nacionalnosti u Križančevom Selu je u januaru ove godine optuženo osam pripadnika Armije RBiH, dok je za ubistvo 27 bošnjačkih civila u selima u tadašnjoj općini Bosanski Novi u maju ove godine optužena jedna osoba.

U ovoj godini Tužilaštvo BiH nije podizalo optužnice protiv pripadnika HVO-a te drugih vojnih i policijskih formacija koje su djelovale u okviru takozvane Herceg-Bosne. Od izricanja presude u predmetu “Prlić i drugi” do danas je Tužilaštvo BiH protiv pripadnika tih formacija podiglo tek četiri optužnice.

(Faktor.ba/Saff)

Hvala ko podijeli!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*