KOMŠIĆ: “Oni što su RADILI NA raspadu BiH, završili su u Hagu ili pod zemljom”

DODIK KOMŠIĆ

Otkazana je vanredna sjednica Predsjedništva BiH na čijem dnevnom redu je trebalo biti glasanje o imenovanju Zorana Tegeltije za mandatara novog saziva Vijeća ministara BiH.

“Milorad Dodik povukao je zahtjev za održavanje sjednice i rekao da isti neće više upućivati”, potvrdio je novinarima u Sarajevu predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je novinarima nakon što je otkazana sjednica Predsjedništva da se mora naći kompromis.

– S obzirom na to da je politička situacija i da živimo u takvom vremenu da nije važno šta piše Ustav. Da se držimo Ustava i zakona ne bismo ni došli u situaciju da razgovaramo o ANP-u. imali bi mandatara. Ne bih želio da BiH uđe u krizu i uništimo stvari koje su dobre.

Na prošloj sjednici Predasjedništva pokušao sam ići s kompromisom, da varijante koja će omogućiti situaciju gdje niko neće biti poražen ni specijalni pobjednik. U BiH je važno biti pobjednik, što dugoročno gubite to nikoga ne interesuje. Pozivam da nađemo kompromis. Kompromis leži u činjenicama koje trebamo prihvatiti – poručio je Komšić.

Da se držimo Ustava i zakona ne bi ni došli da pričamo o NATO-u i MAP-u imali bi mandatara ranije, kazao je on.

– Ne bih želio da BiH uđe u takvu vrstu krize – kazao je Komšić.

Na novinarsko pitanje šta je najgori scenarij nakon ovoga, Komšić je odgovorio:

– Ide NSRS dokle će nas to odvesti. Niko neće biti bolji od svega. Kompromis je ono što već imamo, Trebamo prihvatiti činjenice, to je MAP, tO je NATO. Postoji bojazana da Dodik iskoristi da se pokrene taj plan za diosluciju zemje .

To su neki probali i 1992. godine. Gdje su sad ti? Nađite ih, gdje su, u Hagu i pod zemljom, Ne postoji taj niti se rodio ko može to da uradi. Želim da vjerujem da će se dogovor postići ali se bojim da je ovaj drugi scenario izvjesniji.”

(SB)

Hvala ko podijeli!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*