Suđenje Atifu Dudakoviću: Pročitani iskazi svjedoka koji su u međuvremenu umrli

Odbrana je na oba iskaza uložila prigovor relevantnosti

 

U nastavku suđenja generalu Atifu Dudakoviću i još 15 pripadnika i komandanata 5. korpusa Armije RBiH danas su pročitani iskazi svjedoka Tužilaštva Dušana Filipovića i Mile Novakovića, koji su u međuvremenu umrli.

Odbrana je na oba iskaza uložila prigovor relevantnosti jer nije bila u mogućnosti unakrsno ispitivati – prenosi “Avaz”.

Iskaz svjedoka Dušana Filipovića odbrana smatra površnim jer je ispitan samo na opće okolnosti njegovog zatvaranja u hangar u Bosanskom Petrovcu.

Advokat Asim Crnalić posebno je ukazao na činjenicu da je taj svjedok ispitan tek 22 godine kasnije, kao i na to da tokom ispitivanja svjedok navodi kako je u hangar doveden od policije koja ga je i ispitivala, što pripadnike 5. korpusa, smatra odbrana, ne dovodi ni u kakvu vezu s događajima.

Svjedok Mile Novaković u iskazu navodi da je njegov otac Slavko ostao u Bosanskom Petrovcu i da za njega ništa nije znao do 1999. godine, kada su u selu pored Vrela pronađeni njegov skelet i lična karta.

Potom je naveo da je tada ubijeno još troje mještana, što odbrana smatra nagađanjima, jer Tužilaštvo nije tada svjedoka ispitivalo o detaljima.

Nastavak suđenja zakazan je za ponedjeljak, 2. septembar.

Hvala ko podijeli!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*