Muslimanski vojskovođa zbog kojeg je hiljadu zarobljenika prešlo na islam

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Godine 734/116. h.g., namjesnik Afrike, Ubjedullah ibn Habab imenovao je za namjesnika islamske Španije (Endelus) neustrašivog mudžahida Ukbu ibn Hadžadža es-Selulija. Štaviše, Ukbi ibn Hadžadžu bilo je ponuđeno da bira između Afrike, što uključuje kompletnu sjevernu Afriku, i Endelusa, pa je on odabrao Endelus, jer je to bila zemlja džihada.

Tokom sedmogodišnjeg namjesnikovanja u Endelusu, Ukbe ibn Hadžadž izvršio je sedam vojnih pohoda i vodio je isto toliko bitaka unutar Francuske. Ukbe ibn Hadžadž vratio je slavu džihada na tlo Francuske, pa su pod njegovim vođstvom muslimani osvojili pokrajinu Provansu (Provence) na jugoistoku Francuske i uspostavili u njoj vojne baze. Zatim je Ukbe ibn Hadžadž osvojio i oblast Dauphinée, današnja French Riviera, istočno od Liona, kao i gradove Saint Paul i Narbonne, glavni grad pokrajine Septimania. U to vrijeme, muslimanska osvajanja proširila su se sve do pokrajine Piedmont u sjevernoj Italiji.

Ono po čemu je Ukbe ibn Hadžadž posebno ostao upamćen jeste njegovo posjećivanje nemuslimanskih zarobljenika u Endelusu, koje je pozivao u islam i objašnjavao im temeljne principe islama. Zabilježeno je da je hiljadu zarobljenika primilo islam posredstvom da’ve namjesnika Endelusa, Ukbe ibn Hadžadža.

Osim po svojoj hrabrosti, Ukbe ibn Hadžadž es-Seluli, bio je poznat i po pravednosti, kako prema svojim vojnicima, tako isto i prema svim građanima Endelusa, muslimanima i nemuslimanima. Ovaj hrabri mudžahid i namjesnik poginuo je kao šehid 123. godine po Hidžri (741. godine po Isau, a.s.).

Hvala ko podijeli!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*